تحولات منطقه

زندگی سالم- مهسا اسلامی: وقتی برای خرید به بازار میوه فروشان مراجعه می کنیم گاهی با محصولاتی مواجه می شویم که فروشندگان آن را محصول ارگانیک می نامند؛ در این میان ممکن است برای برخی از مصرف کنندگان این سؤال پیش آید که محصولات ارگانیک چه تفاوتی با محصولات غیر ارگانیک دارد و محصول ارگانیک و غیر ارگانیک به چه معناست، به همین انگیزه با مهندس سیدمحمد امجد نبوی، کارشناس زراعت و اصلاح نباتات گفتگو کرده ایم که هم اینک پیش روی شماست. <BR>

 میوه های ارگانیک؛ فرصت یا تهدید؟
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

 

* محصولات ارگانیک یعنی چه؟
** محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که چند سال قبل هیچگونه سموم دفع آفات نباتی نظیر علف کشها، قارچ کشها و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبییعی مانند کمپوست گیاهی تقویت می شوند، رشد می کنند؛ از سوی دیگر در ترکیبات میوه های ارگانیک هیچگونه اصلاح ژنتیکی صورت نمی گیرد و از گازها برای رشد زودرس میوه ها استفاده نمی شود.
* ظاهر میوه ها و محصولاتی که به صورت طبیعی «ارگانیک» رشد می کنند، چگونه است؟
** میوه هایی که به روش طبیعی و یا ارگانیک رشد می کنند، دارای رنگ طبیعی بوده یعنی نه خیلی پررنگ و یا کم رنگ تر از حد معمول می باشند؛ بافت آنها مناسب و خیلی نرم و یا سفت نیست، اندازه میوه ها متعادل می باشد و طعم و بوی طبیعی و مناسبی دارند که البته بارزترین ملاک تشخیص میوه هایی ارگانیک از غیر ارگانیک هم همین طعم و بوی طبیعی شان است، بعلاوه پوست میوه های ارگانیک کاملاً متناسب با میوه بوده و زیاد ضخیم نیست از همه مهمتر اینکه در این نوع محصولات کاهش آلودگی خاک به کودها و سموم موجب باقی ماندن عناصر مفیدی مانند کلسیم، آهن، فسفر، منیزیوم و ویتامین C در سبزی ها می شود.
* محصولات غیر ارگانیک چه تعریفی دارند؟
متأسفانه به دلیل افزایش روز افزون جمعیت، محصولات ارگانیک جوابگوی نیاز مصرف کنندگان نمی باشند، و کشاورزان مجبورند برای تأمین هر چه سریعتر تقاضا علاوه بر محصولات ارگانیک از انواع میوه های گلخانه ای یا خارج از فصل نیز استفاده کنند.
* خصوصیات محصولات غیرارگانیک یا محصولاتی که برای رشد آنها از روشهای شیمیایی استفاده می شود، کدامند؟
** در محصولات غیرارگانیک مانند محصولات گلخانه ای از آنجا که گلخانه های شیشه ای در کشورمان بسیار کم وسعت و محدود می باشند نور خورشید بطور مستقیم به محصولات گلخانه ای نمی تابد، لذا این محصولات به نوعی با کمبود ویتامین C و سایر مواد مغذی که برای بوجود آمدن به نور مستقیم نیاز دارند مواجهند. از طرف دیگر برای اینکه میوه ها و سبزی ها سریعتر از حد معمول برسند کشاورزان از روشهای شیمیایی مختلفی استفاده می کنند که باعث کاهش ویتامین ها و ریزمغذی های محصولات گلخانه ای می شود، بنابراین میوه هایی با ظاهر درشت که فاقد طعم و خاصیت هستند، همگی ناشی از استفاده بی رویه کودها، آفت کشها و باقی ماندن ترکیبات آنها در محصولات است.
* مشکلات محصولات وارداتی خارج از فصل که در میوه فروشی ها عرضه می شوند، چیست؟
** میوه ها و محصولات وارداتی که در میوه فروشی ها به قیمتهای بالا عرضه می شود و طرفداران زیادی نیز به خاطر ظاهر زیبا و مناسبشان دارند به دلیل آنکه محصول درختانی هستند که با مهندسی ژنتیک در آنها تغییراتی ایجاد شده است، حاوی ژن های تغییر شکل یافته ای است که باکتری های موجود در روده را تغییر می دهند و موجب مقاوم شدن بدن به آنتی بیوتیکها می شوند؛ در این تغییرات ژنی میوه ها مدت بیشتری روی درختان می مانند و رسیدن آنها برای نیاز کمتر به نگهداری در انبار و سردخانه ها به تأخیر می افتد، بنابراین، این تأخیر می تواند از مقدار مواد مغذی آنها بکاهد.
* فواید مصرف موادغذایی ارگانیک (طبیعی) چیست؟
** این محصولات ارزش غذایی بالاتری دارند. میزان ویتامین C، کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر در این محصولات بیشتر است.
موادغذایی ارگانیک حاوی آنتی اکسیدان بیشتری می باشند. در موادغذایی ارگانیک آنتی اکسیدان فنولیک بیشتر یافت می شود، چرا که آفت کشهای مصنوعی تولید این مواد را در گیاهان کاهش داده اما کودهای حیوانی و آلی به کار رفته در کشاورزی ارگانیک تولید آنها را افزایش می دهد. آنتی اکسیدان به عنوان یک بازدارنده در انواع بیماریها بخصوص انواع سرطانها شناخته شده است.
محصولات ارگانیک یا طبیعی سالم تر بوده و به بقایای آفت کشهای آلی کمتر آلوده می باشند، همچنین این محصولات فاقد افزودنیهای غذایی بوده و طبعاً سالم تر می باشند.خوشمزه و خوش طعم هستند؛ یکی از دلایل آن این است که این محصولات پس از برداشت در مدت زمان کمتری به دست مصرف کننده رسیده و تازه تر می باشند، در صورتی که در محصولات غیر ارگانیک «روش سنتی» با دستکاریهایی که روی آنها صورت می گیرد تنها به ظاهر، رنگ، بالا بردن ماندگاری، افزایش تولید و مقاوم کردن آنها در برابر صدمات ناشی از حمل و انبارداری توجه می شود و نه به کیفیت و ارزش تغذیه ای آن.
* مضرات محصولات غیر ارگانیک یا تولید به روش سنتی را توضیح دهید.
** در کشاورزی سنتی و متعارف بیش از 300 ترکیب شیمیایی و مصنوعی نظیر آفت کشها، علف کشها و کودهای شیمیایی به منظور کنترل آفات و حشرات و حاصلخیزی خاک استفاده می گردد که بقایای این مواد پس از ورود به بدن می تواند موجب بروز مشکلات فراوانی مانند بروز نقصهای مادرزادی، تولد نوزاد با وزن کم، سقط جنین، بلوغ زودرس یا دیررس، تغییر در رفتارهای جنسی، کاهش باروری، تغییر در سرعت متابولیسم، اختلال در سیستم غدد داخلی و ضعف عضلانی، کاهش حافظه، آسیب به سیستم عصبی و مغز، کاهش کارایی سیستم ایمنی بدن و سرطان زایی شود. یافته ها حاکی از آن است که 60 درصد سموم دفع آفات، 90 درصد سموم قارچ کش و 30 درصد حشره کشها سرطان زا می باشند.
* علایم عمومی و خصوصی قرار گرفتن در معرض آفت کشها و سموم مورد استفاده در کشاورزی کدامند و چه کسانی بیشتر مستعد مبتلا شدن می باشند؟
** مشکلات ناشی از شرایط مختلف تماس مستقیم و یا غیرمستقیم با سموم کشاورزی به طرق مختلف خود را بروز می دهند و مستعدترین افراد آنهایی هستند که در معرض مستقیم با این مواد قراردارند؛ به محض اینکه پوست در معرض سم قرار گیرد، ممکن است سم در بدن جذب یا تنها در سطح پوست باقی بماند و مشکلاتی از قبیل حساسیت پوستی ایجاد کند.جذب سموم در بدن می تواند موجب مشکلاتی از قبیل سوزش چشم، مشکلات تنفسی و مسمومیت سیستمیک و در آخر ممکن است مرگ شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.